Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2022 23:12 - БЪЛГАРСКАТА ГОРА Е КАТО ЧЕРЕША – КОЛКОТО ПОВЕЧЕ Я КАСТРИШ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ РАЖДА
Автор: blog13 Категория: Политика   
Прочетен: 1056 Коментари: 6 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
(Написаното по-долу, заедно с около двадесет видеоклипчета, публикувах във фейсбук миналата 2021г. през юли. Това направих във връзка с потвърждението на тогавашното ново и неопетнено служебно правителство, един представител на което отново повтрори лъжата на предишните, че българската гора е нараснала по площ и същевременно и се е повишила средната възраст. За съжаление обаче, цензурата на фейсбук ми затри сайта заедно с всичките публикации, а пък аз си  бях вече изтрил въпросните клипчета сега не мога да ги покажа и тях, във връзка с пресното изказване на министъра на земеделието в ОФАНЗИВА, че нямат намерение да спират зверския износ на сурова дървесина към партнерите от ЕС, които ни доят, които ни стимулират да си унищожаваме природата и същевременно ни бърборят нещо за въглеродни емисии, които също трябва да им плащеме.

Клипчетата ги нямам, но накрая след поста си, ще опиша накратко, какво съм показал с тях.)

 

И така...

***

 

Откак се появи служебното правителство, борбата с престъпното управление на предишното достигна нови върхове – вече е поведена борба и с незаконната сеч на българската гора. Наскоро чухме някакъв активист, който се появи по телевизията, как ни обясни, какви са били досегашните схемите на разни места, как зверски се е секло (незаконно). Но накрая човекът завърши с оптимистичния краен извод, че въпреки зверската, вкл. незаконна сеч през последните тридесет години, площта на гората в България се увеличава. Т.е. нищо ново под слънцето – нищо по-различно от това което до сега ни баеше и предишната власт и разбира се Йейлският, Колумбийският университети, както и авторитетните световни евро-атлантически институции, които правят рейтинги на България (и ни поощряват да си сечеме нашата гора и да им я даваме на тях на безценица, докато те си пазят тяхната).

 

Аз разбира се нямам какво да кажа срещу подобно твърдение, в условията на унищожено селско стопанство, където в освободените земеделски площи и дори вилни зони и селски дворове, се развива разбира се нова гора която представлява непроходим гъсталак от млади фиданки (младиняк и върлиняк).

Абсолютно същото нещо се случва и на местата където гората се сече, при това няма никакво значение, дали става въпрос за голи сечи, постепенни или заключителни защото там където прониква светлина, започват да растат млади фиданки. Ако дърветата са големи (стари), те са по-разредени, но склопеността е достатъчна, за да не може отдолу да расте почти нищо. А така също няма никакво значение, дали гората се сече законно или незаконно. А единственото което има значение е, колко се сече. И колкото повече се сече, толкова са повече тия млади фиданки, ескалиращи вече поголовно в непроходими гъсталаци.

 

Поради тая причина, аз нямам абсолютно нищо против, когато ми казват, че площта на гората в България се увеличава. Въпреки повишаването на дела на бетонираните участъци от територията на България, въпреки стратегическия асфалт, който също заема място от площта за гори. Но освободените от селско стопанство земи са значителен резерв за нарастване на площта на горите.

 

САМО И ЕДИНСТВЕНО НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН, ЧЕ ЕДНОВРЕМЕННО С ПОВИШАВАНЕТО НА ПЛОЩТА НА ГОРАТА В БЪЛГАРИЯ СЕ ПОВИШАВА И СРЕДНАТА Й ВЪЗРАСТ.

 

Защото точно това ни говореха досегашните, които сегашните обявяват вече за престъпници. А така също, точно това ни говореха и от Йейл, Колумбийския университет и т.н. – също така престъпници, макар и все още необявени за такива (и налагащи закона Магнитски).

 

*** Изобщо е безумие да твърдиш, че хем се сече повече, хем се повишава общата площ на гората, хем се повишава и средната възраст на гората!!! ***

 

Точно тая комбинация в нейния цялостен вид, не я изрече новият образ, който ни говорИ против предишните, докато го играе от новото театро на служебното правителство. Но изпускането и на тая малка подробност не работи за изясняване на ситуацията и всеки слушател който има пет грама мозък в главата, веднага ще попита, как е възможно такова нещо?

 

Новият телевизионен образ, който изрече старото твърдението, че се повишава площта на гората в България, работи за каузата на същата манипулация, която е в интерес на досега управляващите, а цялостната лъжа на т.нар. „специалисти от бранша” на чиито статистики все пак новият стъпва, включва задължително и изцепката, че и средната възраст на българската гора се повишава. Т.е. правите една проверка в статистиката на управлението по горите и там я пише черно на бело и тая лъжа – че средната възраст на гората в България за последните трийсет години се била повишила.

 

ДА ПОВТОРЯ ОТНОВО, ПО КАКВО ЛИЧИ И Е ОСОБЕНО ЯВНО, ЧЕ СРЕДНАТА ВЪЗРАСТ НА ГОРАТА В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ПОВИШАВА, А НАМАЛЯВА:

Прекаленото прореждане на дърветата, надхвърлящо в повечето случаи големината (възрастта) на дърветата или голите сечи води неизбежно и почти веднага (до две години) до появата на подраст от млади фиданки, които няма как да повишават средната възраст на насаждението. Фиданките са особено видими особено в моментите, когато човек иска да направи по-голям преход в гората или просто е отишъл за гъби, защото именно тези фиданки се явяват основен проблем при тия преходи. Когато такъв пешеходец с не много голям опит, се забатачи на няколко пъти в подобни непроходими гъсталаци, това е незабравимо преживяване и той съответно не го и забравя. Но може да си помисли, че гората е орасла, понеже не се сече достатъчно. Т.е. може да се заблуди че е обратното на това което е.

 

Другият признак по който се познава, че възрастта на гората намалява е количеството на определени видове дървета, които винаги представляват относително млада гора бидейки същевременно и малоценни дървесни видове.

Това са относително (не много от еволюционна гледна точка) примитивни видове, които са ценни от гледна точка на екологичното развитие, защото те са именно пионерните (дървесни) видове, които създават условията върху които да се развият след това и по-висшите и ценни основни дървесни видове.

Тези примитивни и пионерни видове дървесните видове са бреза, трепетлика и габър. Тези видове имат свойството да бъдат преди всичко светлолюбиви и бързо растящи в млада възраст. Техните семена имат хвърлчилка и се разпространяват на големи разстояния от вятъра. Плодоносят обилно и всяка година. За разлика от основните горски видове, които са относително по-ценни и формират вековни гори (дъб, бук, кестен, както и някои други съпътстващи видове), които не плодоносят всяка година, семената им са тежки и падат надолу, растат добре на относителна сянка и на богати почви с дебел слой опадала шума, клони и т.н.

След прекаленото просветляване или гола сеч на една относително стара гора, се настаняват въпросните пионерни видове. Което до голяма степен се дължи и на изнасянето на органичното вещество от терена, поради което почвата обеднява. Следват няколко десетилетия, през което време, въпросните пионерни примитивни видове формират гора. В условията вече на тия нови условия, които са по-сенчести и натрупват по-дебел слой от опадала шума, клони и др., отдолу се появяват младите фиданки на бука, кестена и дъба (най-вече обикновения дъб, останалите дъбове са относително по-примитивни). И едва след това, може да се намеси и човекът, който фактически е предизвикал това връщане на екологичното развитие назад, но този път - като ускорител на еволюцията, за да прореди габрака и да даде шанс на буковите фиданки да се доразвият и да потиснат пионерния вид малко по-рано отколкото това би се случило без човешка намеса. След което след още няколко десетилетия, можем на това място да имаме не много стара букова гора – т.е. общо почти сто години, след примерно голата сеч, която е предизвикала изместването примерно на бука от габър.

 

Това означава, че винаги когато в буковата гора виждаме участъци от бреза, габър и трепетлика, това по презумпция е млада гора.

 

Ала законна или незаконна, сечта има своето неизбежно следствие под формата на милиони кубически метра дървесина, които се устремяват към границите, пристанищата и преминават съвсем легално през митниците.

 

От друга страна, цената на ел. енергията и общото потребление на ток в значителна степен също говорят за това какъв е делът на ел. енергията за отопление на българите през зимата. Тъй като въпросните българи, по признание на енергийните експерти не се отопляват и на газ, остава като основна алтернатива отоплението именно на дърва – така си е.

 

Според „учебник за техникумите и СПТУ по горско стопанство ЛЕСОВЪДСТВО”, издаден малко след падането на соца (т.е. през 92ра година), поради пресилено използване между 1950та и 1970та година, високостъблените букови гори са намалели с 32%. А общо 62% от гората в края на соца е на възраст под 40 години, а само 8 % е на възраст над 100 години.

Приблизително половината от дъбовите и 23% от буковите гори е от издънков произход, което предполага, че процентът на буковите гори с възраст над 100 години е дори повече от 8% (площ).

Ще обърна внимание, че периодът между 50та и 70та година е точно по време на много сериозно строителство в България и точно преди да бъде пусната в действие АЕЦ Козлодуй, след построяването на която българите масово се грееха именно на ток, защото цената на киловат дневна беше две стотинки, а на нощната – една.

 

Но ще изходя от тия данни, за да изкажа твърдението, че според тях, веднага след падането на соца, средно да речем всеки 2 до 4 от 100 букови дървета са били на възраст над 100 години. Числата 2 до 4 ги предполагам, защото при 8% от площта на буковата гора, която е над 100 годишна, броят на по-възрастните дърветата на определена площ е по-малка спрямо по-младите, поради това, че дърветата са по-големи и заемат по-голяма площ.

А ако следваме и изведеното по-горе логическо предположение, че процентът на буковите гори е повече от 8%, това означава, че числото 2 отпада, а остава твърдо 4.

 

Но това е било преди 92ра година, когато средната възраст на гората е била по-малка от сегашната (така казват от сегашните институции). Така че аз сега ще очаквам броят на дърветата над 100 годишна възраст да е дори по-голям от посочения или ще очаквам, да е над 4.

Ще изходя хипотетично, че една 100-годишна бука не може да е с диаметър на стъблото под 80 см и сега тръгвам на пътешествие в най-голямата букова гора в България, с най-качествена бука дори в света – и това е Берковската гора.

 

Това е и най-гъсто залесения район изобщо в България с лесистост (процент от територията зает с гори) на ниския и средния горски пояс от над 70% и дори над 80%, при това, по стари данни (от преди 92 година), което пък означава, че сега вече (при това увеличаване на площите заети с гори) трябва да е над 85. Т.е. това е поясът на берковската гора между 600 и 1600 метра надморска височина. В момента аз се намирам на около 430 метра и се устремявам с бодра крачка към заветните шестин метра, заети в началото основно с липови насаждения и малко букови, а малко след това са преобладаващо букови. След това ще достигна височина от около 1000 метра, последователно преминавайки през различните подучастъци, които във височина бързо се сменят. Основният ми критерий, както казах ще бъде количеството на младите фиданки, дебелината на дърветата, и наличието на пионерните видове, бреза, габър и трепетлика. Ще наблюдавам също така и приблизителното средно разстояние между дърветата (на око).

 

Поехали!

 

 

П.П. Следват въпросните видеоклипчета около двадесет на брой, които вече не притежавам. Но ще преразкажа, какво документирах.

В тях нагледно съм показал, как най-дебелите дървета са обикновено по около 40 см в диаметър. Редко 50 и още по-редко 60.

За целия преход който направих след като тръгнах от надморска височина 430 метра, където живея, след километър навлязох в малка борова на възраст под 50 години (дебелина на дърветата трийсет четиридесет см.

След това на височина около 500 метра до около 600 преолбадаваше липа на същата дебелина.

След това навлязох в зоната на бука. Първото дърво с диаметър над 80 см, повредено в миналото (прерязано или прекършено), след което израсло с няколко стъбла, видях на височина около 800 метра. Веднага след това видях едно с дебелина цял метър.

След това височина над 900 метра видяха около десет дървета, които бяха над 80 см. в диаметър и дори повече, като едно дърво което знаех че е много дебело и към което всъщност отивах, но никога не бях мерил ме изненада всъщност, защото го премерих цели 2,14 метра диаметър.

 

След това, се ширнаха участъци от голи сечи и младиняк и вършиняк, след това още по-изредена гора, с млад подраст до 1000 или 1100 метра надморска височина.

 

Навсякъде по целия ми път гората беше изредена, за което свидетелстваха многобройните на цели участъци в много случаи млади фиданки. А така също и големи участъци от въпростните видове - бреза, трепетлика и габър.

А средното разстояние между най-големите дървета варираше от пет десет метра в най-"гъстите" гори, до десет петнайсет в по-редките.




Гласувай:
5



1. nedovolen - От лесовъд пенсионер
16.01.2022 07:52
Браво, една лекция, достойна да влезе в учебника на университетствуващите горски и техните началници.
Един колега казваше, от Българската гора и закона трябва да се изкарат Брежнев и брежневистите.
Въпреки големите зулуми, не се е родил още този, който да може да изсече Българската гора.
Навремето НУГ /национално управление по горите/ водеше отчет на изсеченото. Митниците на изнесеното. Отчета на митниците по-голям от НУГ.
Много може да се пише, ама нали горската власт при всяка власт си е власт.
Ден на този, ден на онзи, а седмица на гората.
:)))
цитирай
2. blog13 - Един колега казваше, от Българс...
16.01.2022 11:13
nedovolen написа:
Един колега казваше, от Българската гора и закона трябва да се изкарат Брежнев и брежневистите.
Въпреки големите зулуми, не се е родил още този, който да може да изсече Българската гора.


Тва за Брежнев не го разбрах. По времето на Брежнев и изобщо на комунизма, българската гора се сечеше по-малко и с доста повече мисъл. Самият факт, че българите до голяма степен се отопляваха на ток, дава такава възможност. Другото, което комунистите правеха е че не изнасяха сурова дървесина. Ако нещо са изнасяли е била преработена, което означава че е имало отгоре и принадена стойност, която печалба е влизала в България и съответно е създавала и работни места.

А що се отнася, до твърдението, че не се е родил този който ще изсече българската гора - аз ти казвам, че само за едни тридесет години, берковската гора я изсекоха. Зная как изглеждаше по времето на Брежнев. То тука даже сме и вододайна зона и не трябва да се сече. Тоя балкан дава водата на язовир Среченска бара, койото захранва с вода освен Берковица - и Монтана и Враца.
Кестените гинат упорито. Специалистите казват че това са три болести - мастилена, гъбата пънчушка и още една. Казват, че не се било баш знаело защо. Процесът е започнал през комунизма. Но именно през демокрацията се засили в огромна степен. Една от причините е бруленето на кестените още на зелено от циганите най-вече но не само, като дойде мизерията и т.нар. "свободен пазар" през деветдесетте. Повреждат се връхчетата и това е врата за инфекция.
цитирай
3. blog13 - Обаче никой нищо не казва, какво ...
16.01.2022 11:24
Обаче никой нищо не казва, какво пише в учебниците по лесовъдство, при това баш в лесотехническата гимназия в града. Щото там са развили една теория за почвообразувателния процес в най-общи линии. Първо имаш скала и нисши организми (водорасли, бактерии, лишеи). След известно време (милиони години), скалата е изветряла, а поколенията нисши организми са създали някаква бедна почва. Върху нея се заселват по-висши организми ( мъхове, треви). След още известно време през което умират и гният много поколения треви, почвеният слой става по-дебел и богат. Това е условие за поява на храсти, след това на по-нисши дървета (ксерофитни видове). Межувременно почвеният слой става все по-дебел и богат. Накрая се появяват и най-висшите и ценни горски видове, които обаче искат и най-богат и дебел почвен слой с обособени множество почвени слоеве (А, Б, С - 1, 2,3 и т.н.). По тоя начин развитието на екосистемата е вървяло ръка за ръка с развитието на почвения профил. А равновесието означава, че всяка година, с умрялата органична маса (листа, клони и цели дървета), в почвата се възвръща освен произведената органична маса (която е повече въглерод (- тва го казвам на емисарите по въглеродните емисии от европа, дето хем искат да им плащаме за емисиите, хем унищожават въглеродните депа и фотосинтезиращите системи в България, чрез невиждания и нечуван износ на дървесина, а също и с това, че ни накараха да си унищожим атомните реактори и не дават да пуснем тука руски газ)
- та освен синтезираното органично вещество, в почвата на гората ежегодно чрез опада се възвръщат и базични и пепелни елементи, които са пък в основата на произведената органика. Но гората се сече и огромно количество органично вещество, т.е. и базово неорганично се изнася. Във въпросния учебник от времето на соца, кога се е секло по-малко пише - 10% от тая органика се изнася. А това е много. Защото и неорганичните вещества, които произхождат от основната скала са се появили за милиони години.
цитирай
4. blog13 - 10% от органичната маса на гората се ...
16.01.2022 11:37
10% от органичната маса на гората се е изнасяла чрез сечта още през соца, кога се сечеше много по-малко. Съответно, почвата започва да обеднява, и ОСНОВНИЯТ ЕФЕКТ Е, ЧЕ РАЗВИТИЕТО НА ЕКОСИСТЕМАТА СЕ ВРЪЩА НАЗАД.
Следващият много бърз резултат е, че най-висшите растителни видове, които са се появили последни, които са главните и най-ценни горски видове, вече губят почва под краката си (в най-прекия, буквален и брутален смисъл). Те вече не могат да издържат конкуренцията с по-нисшите видов. И това разбира се са кестените. Които са от семейство буквови. Другите две са бука и дъба. Като най-висшият дъб е обикновения дъб. Съответно, кестените очевидно започват да гинат още през соца, но слабо. Впоследствие сечта става страшна (имаше моменти през деветдесетте, когато се уплаших, като видях колосалните огромни трупи, подредени по пътя за Ком).
Но след кесетените иде ред и на буката. НЯКОЙ ДА НЕ Е ЧУЛ, КАКВО КАЗАХ - БУКАТА Е НА РЕД.
Т.е. тя ще започне да загива. Тя вече загива - гората е в лошо състояние. Има много изсъхнали дървете, миналата година ледолом унищожи голяма част от гората и това поради сечта и хилавите дървета в лошо здравословно състояние.

Всяка година от България само с износа се изнасят няколко десетки милиона кубика от най-качествените дървета. Това е страшно много и фактически е намалило количеството на почвата в горите. Тоя износ е най-голямото перо в износа на българската земя. А някои умници разсъждаваха, че чуждестранният инвеститор нямало да изнесе земята в чужбина. Само че той вече я изнесе. Предстои отрезвяването. А след това, ще има жестоки рестрикции към местното население, да не използва никаква дървесина, защото ситуацията е вече страшна.
цитирай
5. radostinalassa - Този ЕС е като паразит за нас
16.01.2022 13:45
Взимат ни евтиния ток от Козлодуй, искат евтин дървен материал, а сега желаят и да участваме в плащането на дълговете им, ако приемем еврото. Чисти паразити. Дано ги ваксинират по - качествено.
цитирай
6. nedovolen - К2
16.01.2022 15:17
За Брежнев имах в предвид, че действат постулати и схващания от това време.
Да не забравяме, че тогава и до 1994г работеше и Коми, което разтоварваше нашите гори. Ама беше.
:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: blog13
Категория: Политика
Прочетен: 636051
Постинги: 573
Коментари: 1710
Гласове: 838
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930