Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
25.11.2022 06:00 - Соцрецепта за кебапчета от „Обществено хранене“
Автор: gastronom Категория: Рецепти   
Прочетен: 4268 Коментари: 2 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Рецепта за кебапчета (от рецептурника на „Обществено хранене“ 1958-1989).

Сочни кебапчета стават само от свинска кайма: 500 г мляно свинско от плешката, 500 г от гърди (месцата около корема, осмянката) и 100 г сланина.

Подправките са 5 г кимион, 5 г черен пипер и 20 г сол на килограм месо.

 

Каймата се омесва много добре и трябва да поеме около 100-150 г вода, добавяна на порции. Отлежава едно денонощие в хладилника, в тавичка на пласт, не по-дебел от 6 см. След като е почивала, премесва се отново и отлежава още 5-6 часа.

Кебапчетата се оформят, като се „полират“ с пръсти, топнати в купичка вода и оцет в съотношение 1:1.

 

Скарата трябва да е много добре загрята и почистена с телена четка. Следва мазането ? с половин глава лук, прободена с шиш през мустаците и топвана в чинийка с олио.
При печенето им кебапчетата се търкалят САМО В ЕДНА ПОСОКА НА ТРИ ПЪТИ.

Не трябва да се притесняваме от мазната кайма (тя трябва да е такава, докато се пекат). Излишната мазнина изтича в съд под скарата. Сланината, която при омесването на каймата е образувала гел с водата, остава и прави кебапчето сочно!

Кебапчето се пробва, като се хване с щипките за единия край и се разтресе.То не трябва да се прекършва. Ако това се случи, или каймата е била постна, или е недобре омесена, или не е достатъчно дълго отлежавала.

Готовото кебапче може да се дели само с вилица в чинията, не е необходим нож, за да се отреже.

От същата кайма могат да се опекат и кюфтета.

Лукът, по 5 г на кюфте, се реже с много остър нож на ситно, (колкото ви харесва). Всяка гребка кайма се топва в кълцания лук и се меси с ръце, докато лукът „се скрие“. После се прехвърлят с пляскане от ръка в ръка. Когато почнат да плющят, значи са добре хомогенизирани и загладени.

Кюфтетата се обръщат на скарата само веднъж. Като обърнете първото, ще разберете дали останалите са готови за обръщане.

https://socbg.com/2022/04/%d1%81%d0%be%d1%86%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%b5%d0%bf%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d0%b5%d0%b1%d0%b0%d0%bf%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5.html?fbclid=IwAR3pgFPJyvafx2cFxGtQpSN8vo_9ZwUG76WBP021Mq2mQE8ylhcF8zxBiBU




Гласувай:
16



1. krumbelosvet - Да
25.11.2022 10:33
Каймата беше българска, от прясно месо. Вкусът беше вълшебен. А скромната гарнитура - винаги единствено само доматено пюре с праз!
Случва се и сега да попаднеш на прясна кайма, но по изключение. А доматено пюре почти не се произвежда, щото доматите са предимно от скъп внос.
цитирай
2. gastronom - Благодаря, Красимире!
27.11.2022 22:42
krumbelosvet написа:
Каймата беше българска, от прясно месо. Вкусът беше вълшебен. А скромната гарнитура - винаги единствено само доматено пюре с праз!
Случва се и сега да попаднеш на прясна кайма, но по изключение. А доматено пюре почти не се произвежда, щото доматите са предимно от скъп внос.

В града ни има магазини с прясно месо. В повечето случаи е от вносно месо. Сегашните кебапчета не приличат на тези от рецептурника на „Обществено хранене“ 1958-1989. Прав си, че и доматите не са същите.
Пожелавам ти прекрасна вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2358389
Постинги: 391
Коментари: 457
Гласове: 11262