Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2023 10:22 - Как се лови маймуна
Автор: blog13 Категория: Политика   
Прочетен: 2862 Коментари: 9 Гласове:
3

Последна промяна: 15.03.2023 10:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Във филма ШАКА ЗУЛУ, вождът на племето Зулу, т.е. Шака, след като се е възползвал от "магията на белите" (т.е. на "лястовиците") поради което е бил и вожд, след като същевременно е бил употребен от белите (в случая на англичаните), накрая разбира, че е бил излъган. И задава директен въпрос на беля човек, т.е. на Фебана.

"И така, Фебана, кажи ми как се лови маймуна?"

Фебана: "Взима се гърне с тясно гърло. Вътре се слага някакво лакомство. Или нещо лъскаво. Маймуната бръква в гърнето, стисва примамката в юмрук, но не може да си извади ръката."

Шака: "А защо маймуната не пусне нещото?"

Фебана: "Не зная. Може би защото е лакома."

След това, Шака решава да се откаже от властта. Той се явява на същия племенен ритуал, при който е бил назначен от първенците на племето за вожд. Това между другото е леля му (сестра на баща му, който Шака е убил), братята му...

И така, Шака е чисто гол, явява се пред леля си и я пита, какво тя ще реши - за него. 

Леля му дава знак, на братята му, които са зад него да го убият. Те го убиват. Закономерно - докато Шака е бил вожд, е избил доста хора. Прочее, с идеята да убие всичките си врагове. Но се оказва, че враговете му не са били убити. Може би дори са станали повече - близките му роднини го убиват. 

В предсмъртния си час, Шака казва на брат си, който го е убил "Лястовиците пак победиха." 

Лястовиците пак победиха. Те убиха тоя който беше употребен и вече не им трябва. При това управление, той управляваше с твъда ръка. Той беше диктатор. Злоупотребата с власт бе катализирана от магията на белите. А целта на тая колаборация е, да бъде екслплатирано племето от белите. 

Дейността на Шака, принципно е била колониално управление на английската корона над това племе. Племето е маймуната. Тя е била хваната. Как е станало това? 

Маймуната е хваната за главата. Т.е. хванат е вожда. Окупирани са мозъчните центрове. 

Но в един момент, вождът, Шака разбира как се лови маймуна. Отговорът който Фебана дава е верен - така се лови маймуна. Но действието което извършва Шака, след като му  е казано, не го спасява по никой начин. Съществува базово условие маймуната да бъде хваната - да бъде маймуна. Капанът в който маймуната е влязла е капан от който няма излизане. Шака не може просто да пусне властта, след като я е изконсумирал. Не може да върне назад миналото. 

Защо маймуната е маймуна? 

Защото е по-недоразвитото човешко общество. Т.е. племето е маймуната  - недоразвитото общество. Или с други думи, за да вкараме всички възможни маймуни под едно основно определение - всяка малка група от хора е маймуна в сравнение с по-голяма група от хора.  

Има принципна прилика между маймуната и човека. Има ред анатомически и физиологически прилики (доказателства за еволюционния процес). 
Основната прилика в антатомията и физиологията е тая която казах - това е йерархическа система. Движението на долу е разделение на труда и управление на йерархията. Обратното движение, е обратното на това. То изчезва обаче с нарастването на йерархията. Което е пък е слабото място на голямата йерархия в сравнение с малката. 

Шака не знае това. Ако не знаеш слабото място, ахилесовата пета на могъщия си враг, си маймуна. 
Ако го знаеш, майумуната е голямата йерархическа система. Една голяма и оглупяла маймуна. 

Как работеше обичайното отношение между голямата майуна и малката майумна в продължение на цялата еволюция на човешката цивилизация в последните няколко хиляди години? 

Маймуните, т.е. малките групировки, са неща, които постоянно се появяват именно в средата на голямата маймуна. Едно голямо общество. То е организирано под шефството на една или няколко доминиращи маймуни. Но вътре в тая йерархическа група постоянно се намират маймуни, които не са съгласни и започват да организират дисидентски групи. Първоначално дисидентската група расте. После закономерно попада в мрежите на голямата маймуна. Колкото повече расте, толкова повече тя не може да остане скрита. Т.е. тя бива открита - и, прочее, това е именно първия етап от ловенето на маймуната - да бъде открита. 

Маймуната бива открита, преди всичко, защото не може да остане скрита. С растежа си, тя се саморазкрива. Ако се случи да успее да измести доминиращата маймуна в голямата групировка, автоматически наследява болестта на голямата група - то страда от липса на възходящо, т.е. ляво йерархическо движение. Което пък означава че елитът на власт деградира злокачествено и неспасяемо - превръща се в маймуна. 

Всъщност властта в голямата йерархическа група е перфектен капан в който се ловят много маймуни. 

Но да се върнем на обичайното досегашно отношение между голямата групировка и малката, което отношение е господствало до сега. 
И така, голямата групировка постоянно открива маймуни, които се пораждат от недрата на самата голяма групировка. Имайки си постоянно работа с маймуни, тя разбира се се е научила и как да ги лови. И ги лови в повечето случаи, след като ги открие, което е закономерно, защото те се саморазкриват, като ги хване за главата. Не е нужно да се занимава с цялата маймуна - достатъчно е да хване главата на маймуната. 

Тука трябва да опишем обаче кое точно е маймуната (малката групировка). Която е принципно същата схема, като и голямата. Нас ни интересува абстрактната представа за тая схема - това  не са конкретните хора. 

Съответно, главата на маймуната, не е конкретния вожд/лидер, фюрер. В много случаи, конкретният вожд, конкретният човек, може да е напълно неподходящ за вербовка. Прочее в историята има даже и народи, които са неподходящи за подчинение - индианците например не желаели да работят като роби и предпочитали да се самоубиват масово, а останалите били изтребени от белите. 
Но винаги има такива които са по-удобни. Ако вождът на малката група не става, той просто бива убит. На негово място идва следващият. Ако и той не става и той бива убиван. Винаги идва някой който е по-удобен за марионетка. 

Така както и повечето марионетки, в един момент се изхабяват, започват да не стават и биват сменявани. Убивани. Но не всеки път и навсякъде, това е задължително. 

И така, по-голямата маймуна закономерно има по-висока степен на разделение на труда. Т.е. по-сложна е и има повече знания - особено за това как се управлява сложно общество, как се ловят малки общества и се правят част от голямото. Като при това, самото голямо общество нараства с още по-голяма скорост. 

Нещо което е жизнено важно за съществуването на една маймуна - на всяка маймуна, била тя голяма или малка. Защото ако маймуната започне да намалява, значи си отива от тоя свят. Т.е. във условията на своето базово несъвършенство - при наличието на унищожено възходящо йерархическо движение, това което позволява съществуването на маймуната и най-вече на запазването на властта на върховния лидер - това е изискването групировката да нараства. 

При което обаче фундаменталното противоречие между нарастващото нисходящо йерархическо движение и изчезващото възходящо йерархическо движение, т.е. между дясното и лявото троши тъпомера и в момента, виждаме, как са се развилнели всякакъв чешит джендъри. 

И така, когато светът свърши, голямата групировка вече не може да расте. Тя е изловила всички възможни маймуни, но впоследствие, маймуните почват да се образуват вътре в нея. Тези вътрешни маймуни стават прекалено много. След което на голямата групировка й се налага да се самоунищожи. Което означава, че доминиращата аристокрация на маймуните, които са управлявали голямото общество, трябва да си намери подходяща малка групировка, която да оглави, за да може малката групировка да започне отново да расте. А останалата част от старата група, трябва да бъде унищожена, защото е конкурент. 

Тука стигаме до сентенцията "Вторият Вавилон трябва да бъде унищожен."

Ще бъде унищожен със сигурност, защото няма друг начин. Маймуната е хваната защото е маймуна. 

Но ние ловим майуните които управляват голямата групировка. И които отново, за кой ли път искат да пребазират своя имперски център. И отново започват световна война. И отново се възползват от привилегията си, която те получават от самата същина на реално действащата схема - обществения механизъм. 

За да направим това, ние няма да правим като Шака. Ние ще направим анализ на тоя механизъм - на голямата и малката маймуна, на начините по които тези две принципно вечни и приличащи си неща взаимодействат по между си, влизат в постоянно отношение. И след като изясним, коя е ахилесовата пета на голямата маймуна - ще я хванем, защото ние сме ловци на маймуни. 

Организираният лов на маймуни, предполага едно голямо сафари. Не непременно в Африка. Може и в Европа. 






Гласувай:
3



1. emelika - За тези маймуни писах в
15.03.2023 10:53
https://emelika.blog/lichni-dnevnici/2018/01/26/ironiia-na-svobodata.1590299
цитирай
2. blog13 - За тези маймуни писах вИ накъде ...
15.03.2023 11:20
emelika написа:
За тези маймуни писах в


И накъде тръгва мъжът, който бил вече свободен в твоето разказче? Имам смътното предчувствие, че го пращаш точно в капана за маймуни.

Толкова ли сте маймунясали вече, та не можете да вденете, че е крайно време да спрете да леете долнопробна маймунска демагогия.
цитирай
3. avrilbo - blogкче
15.03.2023 14:53
Защо толкова агресивна "долнопробна маймунска демагогия " в твойте думи -"Толкова ли маймунясал си вече "
цитирай
4. avrilbo - Нали имаше сентенция за ябълките на ...
15.03.2023 15:02
Нали имаше сентенция за ябълките на Исак (Нютон) и идеите Като се обменят идеи , КАТО ТИ СЕ СТРУВА ЧЕРВИВА ИЗРАЗЯВАЙ СЕ ПО МАЛКО В СТИЛ "долнопробна маймунска демагогия" В КРАЯ НА КРАЙЩАТА НЕ Я ПЛАЩАШ КАТО ЯБЪЛКИТЕ И НИКОЙ НЕ ТЕ Е ИЗМАМИЛ , И КАТО МОДЕРЕН КЛИЕНТ В ПОЛЕТО ЗА МОДЕРНА ТЪРГОВИЯ НА ИДЕИ , СЛЕДВА В СЛУЧАЙ ,ЧЕ НЕ ТИ ХАРЕСА СТОКАТА ОТМИНАВАШ БЛАГОПРИЛИЧНО ЩАНДА
PS. Пасжа написан с главни букви следва да се приема за подчертан текст ,след като в незнам кой Андроид вече се намираме в вихъра непрастана РЕФОРМА на Андроид все още няма и няма да има функцията подчертан шрифт
цитирай
5. blog13 - Защо толкова агресивна "д...
15.03.2023 15:14
avrilbo написа:
Защо толкова агресивна "долнопробна маймунска демагогия " в твойте думи -"Толкова ли маймунясал си вече "


Нещо обиден ли ми се видиш - можеше и от същия ник да си пишеш, нещо срамно ли има, та се раздвояваш.
цитирай
6. 1997 - Не съм съгласен
15.03.2023 20:59
"маймуни" да се нарича "всяка малка група от хора".
Да си представим Исус, апостолите и сподвижниците им. Те са една малка група. Обаче не са маймуна, защото не ламтят за лакомства в кратунка.
"Маймуните" са целева група на този, който превръща маймуните в пари. Той предлага лъскави и дрънчащи примамки. Маймуни стават алчни хора, групи от ненаситни хора, групи от такива, които искат невъздържано всичко да опитат.
Примерно имам познат. За грамофона купи от странство десетина модни плочи. За магнетофона направи десетки ролки записи. За касетофона купи стотици касетки. За Си-Ди-то купи стотици диска. Напълни десетки флашки с музика, а сега слуша от интернет. Той си пада по лъскавите реклами и се държи като маймуна. Влезе в борчове и нищо чудно да започне да превежда имигранти или да продава дрога. Вътре е. Маймуна.
В по- общ план, българите бяхме подмамени с демокрация. Хванахме в юмрук някакви евро-програми и грантове и сега не смеем да ги пуснем, защото ще живеем свободно, обаче по дърветата. Не можем да допуснем, че цял народ може да бъде обърнат на пари като маймуни. Англичаните пуснаха измамните блага, защото имат спомен за Велика Британия. Ние не пускаме, докато ни ощавят.
цитирай
7. blog13 - Да си представим Исус А той като ...
16.03.2023 10:54
1997 написа:
Да си представим Исус


А той като какъв е бил роден - като цар или като бог?
цитирай
8. blog13 - Не съм съгласен"маймуни&...
16.03.2023 11:11
1997 написа:
Не съм съгласен"маймуни" да се нарича "всяка малка група от хора".


Значи в това което говоря, основното е базирано на железният математически и физически факт, че когато имаш повече хора, имаш повече различни форми. До тука има ли нещо неясно?

Тоя факт, е валиден навсякъде - както в икономиката, политиката, в езикознанието (колкото от повече хора се говори един език, толкова повече думи има той, щото всъщност хората измислят постоянно нови думи). В животинският свят, тоя факт е отчетен и от Дарвин. Който обяснява, че колкото повече индивиди има един вид, толкова повече различни изходни форми от които впоследдствие се образува нов вид.

Абсолютно същото казва и Адам Смит - колкото е по-голям пазарът, толкова повече видове стоки и съответно видове труд има в него.

Това означава директно и съвсем сигурно, че ако една група е по-голяма, тя е по-сложна. Щом е по-сложна - и управлението й е по-сложно. Същевременно, отделен човек не може да я управлява, защото един мозък е като един компютър - малко са му ресурсите. Т.е. имаш организирана група от хора, която упралвява голямата група.

Това означава, че върхушката която управлява голяма група, знае как да управлява и малка група. А обратното не е верно.

Наскоро чух един да казва, че не всеки може да направи хеликоптер или дори само да управлява хеликоптер, управлението на държавата е много по-сложно.

Всъщност, тия които управляват и произвеждат хеликоптерите са част от дейността на по-голямата група. Която пък се управлява (или поне би трябвало да е така) от най-знаещите. И това знание хич не е ниска топка, не е вода до колене. Ако някой ти каже, че е лесно да управляваш държава (ако не се лъжа Стефан Цанев веднъж се изцепи, че било така), тоя и хабер си няма от понятие.

И сега си представи, едно малко общество, откъснато от голямото за хилядолетия. То не е виждало компютри и производство на компютри. Тоя бранш е подразделение обаче на днешното общество - което означава, че е по-прост от управлението на цялостната дейност на днешното общество. Но представи си, че си хванал вождът на малкото племе и си му дал да управлява компютърния бранш. А па ако не може, го тураш в една ракета и го правиш космонавт - като опитен заек обаче. Зер да си космонавт е лесно.

Аналогично, когато имаш блокирало движение нагоре по йерархията, групата която управлява голямото общество, трупа управленски знания. Които не са за подценяване, това са сериозни знания. Вкл. как се лови маймуна, и как се управляват маймуни чрез организирана корупция (тайно плащане). Но въпросната група която управлява голямото общество е затворена група - не допуска други. Тя извършва определен вид труд, който е по-сложен от компютърният бранш, защото компютърният бранш е по-малък от цялата голяма група.

Съответно, ако някаква група, която възниква най-отдолу в голямата група, като конкуренция на елита на власт, няма шанс, защото не е имала достъп до натрупания управленски опит. Съответно, ако става въпрос за Исус, той май е бил роден цар. И съответно и тая идея, че царят е и бог е царска идея - има я и при фараоните. Изобщо християнството е идеология, която помага на управлението. Не всеки може да създаде идеология която да бъде наложена и чрез която да се управлява. Тая идеология обаче, възниква и е полезна в определен момент - когато населението на света е било доста малобройно в сравнение със сегашното. Т.е. имало е простор за растеж на населението.

Освен това, тая идеология е имитация на ляво обществено движение. Исус май е бил с царски произход, създал е идеология, чрез която управлява елитът на власт (т.е. това е дясното обществено движение, надолу по йерархията), но тая идеология е маскирана като лява. А за да направиш така, ти си използвал натрупан управленски опит. Защото си с царски произход. Правиш се на опозиция на властта. Но не си опозиция - като и сега.
цитирай
9. blog13 - Да си представим Исус, апостолите и ...
16.03.2023 11:45
1997 написа:
Да си представим Исус, апостолите и сподвижниците им. Те са една малка група. Обаче не са маймуна, защото не ламтят за лакомства в кратунка.


Ламтежът, не е точно най-важното нещо в теорията която съм развил. Най-важното е - малката група знае малко. Тя не е имала достъп до натрупано от цивилизацията управленско знание.

Относно ламтежа - усложняваш нещата ненужно. Отиваме в психологията. Отиваме в степента на психична склонност. Думата "ламтеж" означава силно желание. Желанието в вродено у всеки човек. Но при едни е вродено да е по-силно. Пак защото хората са различни. На желанието се противопоставя и разума, в каква пропорция ще са двете има значение и опита и възпитанието. Ако отричаш силното желание, отричаш ли и слабото желание? А ако ти е вродено да ти е засилено желанието, как работиш по въпроса да го намаляваш? А интересува ли те, да вникнеш в същността на самото желание - това което е вътре в тебе? За да вникнеш, трябва да го наблюдаваш. Честито вече си йога. Всъщност, трябва доста да практикуваш аскетизъм и различително познание, за да станеш.

Та, вървейки по тоя път, и напредвайки в потискане на умствените модификации, ти достигаш до етап, в който си премахнал желанието. Но все още не си унищожил семената на това желание - нагласите. Не си ги изпържил.

Разсъждавайки в тоя дух обаче, можеш да се запиташ - а ако нямаш желания, това кое те кара да се стремиш към съвършенство и да унищожаваш желанията? Вероятно е също някакво желание. Какво е по същество желанието - вътрешна незадоволеност. Онова което те движи. Ако си дърво, нещо те движи, за да растеш.

Предлагам ти повече, да не отричаш психичните процеси (а и биологичните), които са и в тебе. Темата ми е за доста по-лесно видими дефекти на главния обществен механизъм. В който взаимодействат хора, които са движени от горе долу аналогични сили. Тези хора взаимно се неутрализират и измерват (сравняват се един с друг). Просто системата на това взаимодействие, има лек дефект.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: blog13
Категория: Политика
Прочетен: 619880
Постинги: 565
Коментари: 1662
Гласове: 823
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031