Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2022 23:41 - Майко мила - тоя планинар бил невероятен примитив, бе!
Автор: blog13 Категория: Политика   
Прочетен: 3736 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ЗА ОРЛИТЕ, С КОИТО СЪМ ИМАЛ ДОСТА СРЕЩИ ПО ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.

 

   Орлите са част от Божиите творения и за тях Майката-природа е приготвила специална ниша. Подобно на бозайниците, които живеят във водата и не я напускат, започвайки от делфин и достигайки до синия кът с тегло над 100 тона, така многобройни са и орлите. Тези, които обитават нашата географска ширина са четири вида. Най-дрбените се наричат гераци, не са красиви. Разпознават се, че са хищници по клюна и сравнително голямата глава. Те се хранят с малки птици, с мишки. Следващите като големина се наричат соколи, по селата ги наричат догани. Те са по-едри, не притежават някаква красива опереност, но са специализирали в търсенето на храна. Понеже летят по бавно от птиците, с които се хранят, те разчитат на изнеанадата. Има един доган, специализилан да си хваща врабчета в короната на дървото. Навлизайки в короната той прибира крилата си и наподобява на снаряд. Ако удари връбче, свършено е с него. Ударът нанася с гърдите.

   По-едрите екземпляри с големина на щъркел са известни като керкенези. Те са оперени много красиво и летят плавно, оглеждайки се за храна. Керкенезът разчита на дребни животинки като зайци или костенурки. Пръстите на краката му са достатъчно големи да обхване костенурката и да я пусне от високо. След това слиза и я изяжда. Когато налети на заек напр. при допира на петата на керкенеза, условен рефлекс свива пръстите с ноктите му и той го сграбчва. Не удря с гърдите си жертвата както соколите. Спомням си един керекенез, понесъл огромен заек, не можеше да се вдигне на повече от метър над пътя, как мина покрай мен.

  Като деца хванахме болен керекенез, който бе кацнал на едно дърво. Нахранихме го с кайма, но нали бяхме глупави деца, вързахме му краката, а после през тази връзка прокарахме и въже. Керкенезът, набрал сили литна, скъса въжето, но отлетя с два вързани крака. До сега съжалявам за тази глупост, вероятно с вързани крака той е умрял. Най-големи от тези групи хищни птици са орлите. Нашият орел е спицифичен, както и нашата мечка, но общото е цветът им, те са кафяви. Тези орли имат размах на крилата към метър иполовина, живеят по двойки. Веднаж, легнал за да си почина под скалата Черней в Рила, на 50-на метра до мен кацна двойка орли. Кафяви, много едри птици, които в един момент без да си отворят крилете скочиха в безднати и като набраха скорост си отвориха крилете и започнаха да кръжат. Тези орли могат да вдигнат животно тежко до десетина кг. Нанасят удар по животното с гърди и по главата му с клюна си, здашеметяват го, сграбват го с ноктите си и го отнасят. Направи ми впечатление колко големи гави имат тези орли.




Гласувай:
3



1. blog13 - https://www.youtube.com/watch?v=tdfk6ktJfgw
23.09.2022 00:01
Сега ако почнеме отзад напред да му обясняваме, кви гулеми глупости е създал, нека първо да цитираме следното изречение от него:

"Тези орли могат да вдигнат животно тежко до десетина кг. Нанасят удар по животното с гърди и по главата му с клюна си, здашеметяват го, сграбват го с ноктите си и го отнасят. "
цитирай
2. blog13 - Ха, ха ха
23.09.2022 00:09
"Следващите като големина се наричат соколи, по селата ги наричат догани. "
цитирай
3. blog13 - Хи хи хи хи
23.09.2022 00:10
" По-едрите екземпляри с големина на щъркел са известни като керкенези."
цитирай
4. blog13 - " Като деца хванахме болен ...
23.09.2022 00:12
" Като деца хванахме болен керекенез, който бе кацнал на едно дърво. Нахранихме го с кайма, но нали бяхме глупави деца, вързахме му краката, а после през тази връзка прокарахме и въже. Керкенезът, набрал сили литна, скъса въжето, но отлетя с два вързани крака. До сега съжалявам за тази глупост, вероятно с вързани крака той е умрял."

Ако е бил и без човка- може.
цитирай
5. radostinalassa - Затова го обичат овчарките
23.09.2022 16:47
Прескачат оградата , когато подушат синята му кръв. А тя върви с малко мозъче.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: blog13
Категория: Политика
Прочетен: 619833
Постинги: 565
Коментари: 1662
Гласове: 823
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031