Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2022 09:45 - Вероятни причини, защо Русия не желае да приключи войната в Украйна
Автор: blog13 Категория: Политика   
Прочетен: 2843 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 14.05.2022 09:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Да повториме първо, кои са сигурните доказателства, че Русия не желае да постигне по най-бързия начин предварително обявените цели на Специалната Военна Операция. От самото начало ми направи впечатление, че центровете за вземане на решения (вкл. в Киев) не са обект на атака. Те можеха, струва ми се да бъдат неутрализирани, не само с десант в началото на руската операция, но и по-късно, вкл. с ракетни удари по административни сгради в Киев. 

Не бихте, предполагам отрекли, че вече жертвите са доста и ако удари по административни сгради в Киев бяха извършени с цел да бъде обезглавена украинската армия, това предполага по-малко жертви на други места, а така също и по-бързо приключване на операцията. 

Във връзка с операцията и обезглавяването на противника има и едни други твърде съществени детайли. Както знаем, основната причина за войната се корени в извършения преврат през 2014 година. Което иде да покаже, колко е важна иманно главата на украинската организация - държавната власт. За да започне бруталния терор над руснаците в Украйна бе нужен държавен преврат, който да инсталира хунтата на държавното кормило. От там следва и нужата от съответния реципрочен отговор на тоя преврат - обезглавяването на Украйна от самото начало на руската операция. 

Което не се случи. 

Следователно имаше други цели, при това от самото начало, разбира се, на руската операция. Те може и да са правилни, но ние не ги знаем. 

Ако предположим обаче, че целта на това да бъде оставена украинската държавна власт е да бъде оставена тя  в ръцете на украинския народ, който да я свали сам, има още едно настойчиво обстоятелство, което е още по-странно и поражда въпроси. Защо всички пътища по които се доставя енергия към украинските военни части не са отрязани? Това е електричество, петрол и газ. 
Абсолютно всички пътища трябваше да са отрязани, при това на територията на западна Украйна. Особено железопътен транспорт. Но също така и автомобилен. При липса на възможност за движение на транспортни средства, доставките не само на оръжие, но и на енергия щяха да бъдат силно ограничени. Нямаше да е възможна опцията към България да идват танкове за ремонт и т.н. Това е смешно, даже и като предложение, без пректически резултат. 

Другият пораждаш недоумение факт е, че газът по тръбата през Украйна не е спрян. От Русия. При дефицит на енергия в ЕС, доставките и на оръжие към Украйна стават още по-проблемни, а няма да е възможно и да се доставя гориво от ЕС към Украйна. 

Всички евентуални възражения на изтъкнатите по-горе аргументи, че населението на Украйна ще пострада от липсата на енергия, както и някакви доставки са напълно игнорирани от мене, защото населението по време на война най-много страда от смърт и разрушение на сградите. С цел да бъде предотвратено това, е оправдано, населението дори да погладува умерено. Нежели да походи малко пеша или да постои на студено. 

...

Поради по-горните разсъждения, аз правя железния извод, че Русия не желае да спечели войната по най-бързия начин, а желае да я проточи. След което питам, кои са възможните причини? 

Ще посоча три такива, които ми се образуват в главата: 

1. Русия има за цел да примами запада, да й даде по-сериозни и безспорни основания, за да го удари с ракети и др. военни средства. 
2. Русия чака да се случи нещо друго. Като аз предполагам две други неща:
а) развиваща се, при това скоростно финансово-икономическа криза на запад
б) начало на война между САЩ и Китай

И така, точка 1. мисля че е малко вероятна, но не и невъзможна особено в ограничена степен. Тая точка бях длъжен да я маркирам, поради това, че тя постоянно се дрънка в публичното пространство. Особено напоследък, в руските основни телевизии вече се анализира доста настоятелно. От гледна точка на руския начин на действие (Русия бавно запряга, но бързо препуска), това е истинска заплаха. Знаем от историята, че винаги, руската държава прави така, че едно решително действие да бъде провокирано от долу, от руския народ. Това е известно както от нахлуването на Наполеон, така и преди Руско-Турската освободителна война, когато руската държавна власт не желаела даже да започне войната но бурния обществн натиск за освобождаване на братята хрисияни (т.е. българите) породил нечуван дори и за Русия обществен подем. Царят бил принуден от народа. 

В момента, настроенията на руския народ са подобни, но мисля, че това е само заплаха. Заплаха към запада. 

През това време се случват двете неща под точка 2. - кризата на запад наистина се развива. Това е съществена причина, самият запад да не може да издържи още дълго, не просто да помага на Украйна срещу Русия, но и да задържи неизбежните обществени вълнения, които предстоят на негова територия. Поради тая именно причина, Русия води нещо като позиционна война в Украйна. През което време, руската бойна машина смазва механизмите, разработва уменията и инстинкта за оцеляване. И същевременно запазва силите. Да пазиш легионите непокътнати е основна цел. 

Няма нужда да се хабят тези сили, защото от гледна точка на геополитиката, Русия, т.е. руският йерархически център (т.е. Западна Русия) е недостъпен за САЩ. Това е най-далечната и укрепена точка за САЩ от гледна точка на проклетата география. 

Същевременно САЩ има много по-сериозни проблеми с Китай. В случай на война между Русия и САЩ, Китай се измъква със сто процента сигурност. След което огромните руски природни ресурси се превръщат в собственост на Китай, по един съвсем естествен начин. 
Такова нещо обаче не могат да допуснат най-вече САЩ. Или по-точно в по-голяма степен това е върхушката на САЩ. На върхушката, която управлява САЩ, територията на САЩ вече е неизгодна за издръжка. Това е така, защото народът на САЩ е много скъп от гледна точка на базовите природни ресурси, които носят всичко. ДА бъдат защитавани интересите на народа на САЩ, това е да се върви към съвсем сигурно задънена улица. Народът на САЩ - това е един нарастващо обществено-икономическо чудовище, чиито апетит е огромен, то яде и расте, расте и все повече яде. Никой няма намерение да продължи да го храни. Това чудовище ще бъде изхарчено, за да унищожи народите в югоизточна Азия. А територията на Русия се пази, като дълбок резерв. Именно поради това, сега Русия се оказва въоръжена и опасна. А така също, тя е на страната на очевидната справедливост. 

От другата страна на огромния материк, Западна Европа е, разбира се, напълно безпомощна. Тя няма ресурси, вратата към тези ресурси по суша е в ръцете на Русия и Турция. По море тя трябва да се конкурира със САЩ. Което може и да се случи, но по-късно, когато стане ясно, че САЩ е изразходил силата си срещу Китай. 

И така, това което очаквам е развиваща се икономическа криза в САЩ и ЕС. Сериозни обществени сътресения там. Война между САЩ и Китай. А впоследствие и между САЩ и ЕС. 

От гледна точка на такава стратегия, позиционната война на Русия в Украйна, вероятно е оправдана. 

Накрая бих добавил обаче и една бърза статистика на досегашните етапи напоследък, през които минахме, за да стигнем до тука. 
1. Блокадата на ЕС започна под различни претексти и се води от дълго време. 
2. Ковид 19 продължи именно тая тенденция. 
3. Сега руската операция в Украйна служи още по-добре на същите цели.

Но се забелязват качесствени трансформации на постигането на едни и същи цели с качествено различни средства. Тука би припомнил и Африканската Чума по Свинете, която изтреби доста прасета, а сега е напълно забравена, противно на логиката която доминираше политическата диктатура по онова свинско време. Предишната година бяха изтрепани животните в Източна България с подобни диктаторски ветеринарни методи. 

Качествената трансформация в методите на различните етапи за постигане на една цел (вероятно се нарича "Голямото нулиране"), вещае страховити евентуалности. Тука ми мирише на комбинация от световен глад и разнообразно биологично оръжие на различните места по света. А ядрената заплаха може да бъде най-вече размахвана, или дори ограничено използвана с цел да отклонява вниманието най-вече. 

Така че следва да очаквате именно това качествено различно нещо, което ще донесе началото на новия етап от Голямото нулиране, което е планирано, при това отдавна. И една голяма биологична война срещу цялото човечество, мисля че е неизбежна. 

















Гласувай:
11



1. litatru - Здравейте!
14.05.2022 10:28
Развълнува ме Вашата гледна точка. Има логика,
но предполагам, че имате и други гледни точки.
Или Русия има няколко или една гледна точка?!

С уважение!
Литатру
цитирай
2. marana69 - лити, уникален и кратък комент, мила, поздрави, от мен..
14.05.2022 11:01


Или Русия има няколко или една гледна точка?!

С уважение!
Литатру
цитирай
3. blog13 - Има логика, но предполагам, че и...
14.05.2022 12:09
litatru написа:
Има логика,
но предполагам, че имате и други гледни точки.
Или Русия има няколко или една гледна точка?!




Моята основна гледна точка е една. Принципно, имперският център се движи от изток на запад. Първо е бил е района на Египет и Месопотамия. След това се измества в Европа, движи на запад, стига най-западната част на Европа. Най-чистият имперски морски център е Лондон.
Сухопътният е Москва.
Последните няколко стотин години, морският имперски център доминира над сухопътния, поради относително запазените ресурси, достижими по море.

Но това вече не е така. И след като последните няма и сто години, морският имперски център за кратко беше в САЩ, той продължава да движи на запад. Той е стъпил с единия крак в Китай. Но Китай не е правилната география за имперски център. Същевременно при всяко пребазиране на имперския център, световната върхушка разрушава стария. Това тя прави, като използва, обстоятелството, че старият имперски център винаги се намира между два геополитически противника. Това е особено видимо през двете световни, когато Германия беше между САЩ Англия, Франция и Русия. А пък Полша беше между Германия и Русия.

В момента САЩ са между Китай и Западна Европа.

Но нещата почват с Украйна, която е между Русия и ЕС. Впоследствие, може да се окаже, че има значение, че Англия е между ЕС и САЩ.

Що се отнася до гледните точки на Русия. Със сигурност има сериозни планове А, В, С - незнайно колко. Със сигурност са разработени от отбор специалисти и на базата на детайлна информация. Каквато на нас никой не дава.

Именно поради това, че на нас никой не ни казва за какво става въпрос, аз съм принуден, да се опитвам да мисля на базата на данни, които няма как да бъдат скрити. Но чрез тях стигам само до най-общи изводи.

С течение на развитието на събитията, си коригирам гледната точка. Много пъти греша. Но принципно не греша.

цитирай
4. bojinkata - Има още един момент обясняващ по...
14.05.2022 14:36
Има още един момент обясняващ позиционния характер на СВО - мълчалива покана към Полша, Унгария и Румъния да си вземат земите. Полша вече стяга редиците. Така Путин няма да е сам като превземе това, което му се полага - руските земи на изток. А другите точки /1 и 2/ - те са в по-далечно бъдеще, но се виждат на хоризонта.
цитирай
5. notfun - имаш хубави попадения, но, в момента, ТЕ рушат, изтощават РускатаИмперия/ Идея на В.Владимирович
14.05.2022 15:22
...РУСИЯ, е между Китай и САЩ, и ше бъде..разтурена..защото..
така ,искат Великите Архитекти..
/ТЕ са многоо умни, и не са..блогери, от вчера)..ще гледаме..

/ Но това вече не е така. И след като последните няма и сто години, морският имперски център за кратко беше в САЩ, той продължава да движи на запад. Той е стъпил с единия крак в Китай. Но Китай не е правилната география за имперски център. Същевременно при всяко пребазиране на имперския център, световната върхушка разрушава стария. Това тя прави, като използва, обстоятелството, че старият имперски център винаги се намира между два геополитически противника.

В момента САЩ са между Китай и Западна Европа./
цитирай
6. krumbelosvet - Първо да видим
14.05.2022 17:45
Първо да видим какви доказателства ще излезнат с Азовците от подземията на Азовстал. Това би могло да срине кулата от лъжи на пропагандата на САЩ и да отвари нова страница.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: blog13
Категория: Политика
Прочетен: 627833
Постинги: 568
Коментари: 1681
Гласове: 831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930