Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2023 13:20 - КАК ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ДЪЛГАТА ВОЙНА?.
Автор: djani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1450 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 29.01.2023 13:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 КАК ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ДЪЛГАТА ВОЙНА?. RAND Corporation 27 януари 2023 г

image

В нов доклад RAND Corporation разглежда хода на войната в Украйна. Докладът излезе със заглавие „Как да избегнем дълга война“. Ранд в доклада си отбелязват, че разглеждат войната в Украйна само в контекста на интересите на САЩ в нея. Авторите на доклада разглеждат 5 важни от тяхна гледна точка аспекта, които могат да определят траекторията на конфликта: възможно използване на ядрено оръжие от Русия • възможна ескалация на конфликта между Русия и НАТО • териториален контрол • продължителност • форма за прекратяване на войната.
Използването на ядрени оръжия от Русия По първия аспект на RAND те не можаха да се изкажат по същността. Те просто написаха, че в случай на използване на ядрено оръжие от Руската федерация, реакцията на Запада трябва да бъде незабавна.
Възможна ескалация на конфликта към НАТО/РФ. Вторият аспект е от голяма загриженост за RAND, тъй като те смятат, че намесата на НАТО в конфликта (т.е. очевидно въвеждането на войски) може да се случи поради инцидент. Както беше след падането на украинската ракета в Полша. Териториален контрол: Но с третия аспект (териториален контрол) всичко е много двусмислено. Въпреки че RAND признават, че е в интерес на Съединените щати да прехвърлят териториите, върнати от Русия, под украински контрол, те разбират, че това не дава абсолютно никакви гаранции за края на конфликта. От тяхна гледна точка, ако съюзниците завладеят бившите региони, тогава Русия във всеки случай ще реагира на това с нова ескалация. Ако Украйна приеме границите от декември 2022 г., тогава няма гаранции, че Руската федерация няма да отиде по-далеч, за да върне териториите. В същото време RAND подчертава, че териториите, включени наскоро от Руската федерация в нейния състав, не трябва да бъдат признавани на международно ниво като част от Русия. RAND посочват, че без значение кой контролира териториите, това във всеки случай води до икономически разходи за Съединените щати: Колкото по-дълъг е конфликтът, толкова повече разходи ще понесат САЩ.
Продължителност на конфликта Продължителността на конфликта също играе важна роля за САЩ. Основните предимства на дългата война за НАТО включват: отслабването на Руската федерация, докато е ангатирана в Украйна, намаляването на зависимостта на Европа от енергия от Русия. Продължителният конфликт обаче носи много повече рискове, отколкото ползи. Тези рискове включват: • война между Русия и НАТО (най-висок риск);• нови териториални придобивания от Русия;• САЩ ще бъдат твърде заети с войната между Руската федерация и Украйна, следователно ще бъдат по-малко способни да контролират останалия свят; • увеличаване на разходите за поддържане на съюзници;• нарастване на връзките между Русия и Китай;• забавяне на глобалния икономически растеж;• Намалена подкрепа за войната сред украинците поради мобилизация и загуба на живот.
Прекратяване на войната RAND разглежда 3 сценария за прекратяване на войната: • абсолютна победа; • примирие;• политическо уреждане. Абсолютната победа като вариант за прекратяване на войната, при условие че една от страните ще получи пълен контрол над териториите на противника и ще елиминира политическото му лидерство, авторите на RAND не смятат за възможна. Това заключение е направено въз основа на следните фактори: 1. За Руската Федерация • публичната реторика на Руската федерация: преходът от реториката на свалянето на режима в Киев към реториката на неотказ от преговори; • липса на очевидни успехи на фронта на Руската федерация; • общ размер на изразходваните средства; • стабилността на режима на Зеленски и отказа на проруското население на Украйна да подкрепи Руската федерация; 2. За Украйна: • стагнация на фронта• липса на гаранции, че войната ще приключи, ако Русия завземат всички територии, върнати на Руската федерация; • липса на възможности за разрушаване на политическия режим в Москва; • Няма гаранция, че в резултат на малко вероятна смяна на ръководството в Руската федерация позицията на новия президент за Украйна ще бъде насочена към прекратяване на конфликта. Така RAND заключава, че няма намерение и от двете страни за абсолютна победа. Примирие: Този вариант, според авторите, не предполага пълноценно разрешаване на конфликта, тъй като ще запази общото напрежение по границите и няма да разреши политическите противоречия. Въпреки това този вариант ще бъде лош за Руската федерация, тъй като включва създаването на демилитаризирани зони и плащането на репарации. Политическо уреждане: Вариант, донякъде подобен на предишния, но включващ регулиране на много по-голям брой политически въпроси. Въпреки факта, че страните може да не се споразумеят за дължината на границите и контрола върху териториите, този вариант, според RAND, ще позволи на страните да определят други области на интерес, както и да направи Украйна извънблокова държава, както първоначално беше предвидено в речите на руските власти.
Авторите на RAND виждат варианта за политическо споразумение като най-изгоден за Съединените щати, тъй като ще позволи да се запази статуквото на геополитическата карта. Това обаче е по-малко вероятно от варианта за примирие, тъй като не е ясно дали страните се стремят към окончателно уреждане на конфликта. RAND подчертава, че Съединените щати трябва редовно да оказват натиск върху Руската федерация и да дават на украинците толкова помощ, колкото е необходимо, за да принудят Русия да сключи мирен договор.
ПРЕЧКИ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА КОНФЛИКТА: Като цяло основната пречка за края на конфликта според RAND е, че страните са оптимисти в своя полза за по-нататъшния му ход. В същото време за САЩ би било по-изгодно и двете страни да са оптимисти за края на войната, а не за нейната ескалация. Важен фактор тук е, че за разлика от Руската федерация предложенията за преговори изобщо не са изгодни за Украйна, тъй като това крие твърде много политически рискове вътре в страната. РАНД също така отбелязва, че и двете страни се възприемат взаимно като агресор, което означава, че не вярват, че врагът ще спазва мирния договор. За Руската федерация също е важно Украйна да не се присъедини към НАТО и санкциите срещу самата Русия да бъдат премахнати. Но основното е, че никой мирен договор няма да даде такива гаранции.
Какво трябва да направят държавите Според RAND САЩ трябва да се придържат към следната политика, за да постигнат политическо решение на войната: 1. Да се състави ясен график за доставката на западна помощ на Украйна, както и да се посочи необходимостта от деескалация на конфликта като условия за прекратяването му. Такава техника, според RAND, ще позволи на Руската федерация да смята, че подкрепата за Украйна е отслабнала; 2. Оказване на повече помощ в следвоенния период с посланието за „спазване на условията на мирния договор“; 3. Да принуди европейските съюзници да се ангажират с военна намеса в случай на повторение на война след мирен договор; 4. Опитайте се да осигурите на Украйна неутрален извънблоков статут. Този вариант включва рискове не само по отношение на спазването на задълженията между страните, но и в рамките на самия НАТО. Тъй като не всички членове ще бъдат готови да следват този подход. Но вариантът за облекчаване на санкциите след войната с RAND е почти напълно отхвърлен, тъй като носи не само политически разходи, но и икономически. В крайна сметка, докато има санкции, зависимостта на Европа от енергийни източници от Русия ще се снижи



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3279392
Постинги: 955
Коментари: 3403
Гласове: 4697
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930